Μεικτές πολεμικές τέχνες (M.M.A.)

Μεικτές πολεμικές τέχνες (M.M.A.)
Οι μεικτές πολεμικές τέχνες (Αγγλικά: mixed martial arts, συντομογραφία: M.M.A.) είναι ένα μαχητικό άθλημα πλήρους επαφής (full contact) που επιτρέπει τη χρήση τόσο των χτυπημάτων όσο και των λαβών, είτε από όρθια θέση είτε από το έδαφος. Συμπεριλαμβάνει πολλά μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες όπως την πυγμαχία, την πάλη, το muay thai, Βραζιλιάνικο jiu jitsu, το kick boxing, το kung-fu, το tae kwon do, το karate, το judo και άλλα. Οι ρίζες των σύγχρονων μεικτών πολεμικών τεχνών μπορούν να εντοπιστούν στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες στο αγώνισμα του παγκρατίου (του οποίου η τότε μορφή ήταν αντίστοιχη του σημερινού ΜΜΑ) όπως όμως και σε διάφορα ανάμεικτα αγωνιστικά στυλ που έλαβαν χώρα σε όλη την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νοτιοανατολική Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα.
 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές του ’70 η ιδέα του συνδυασμού των στοιχείων από πολλές πολεμικές τέχνες κέρδισε έδαφος στην δύση χάρη στον Bruce Lee και του συστήματος φιλοσοφίας του Jeet Kune Do. Ο Bruce Lee πίστευε πως “ο καλύτερος μαχητής δεν είναι μποξέρ, τζουντόκα ή καρατέκα. Ο καλύτερος μαχητής είναι αυτός που μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε στυλ, να είναι είναι άμορφος, να υιοθετεί το δικό του προσωπικό στυλ και να μην ακολουθεί τα ήδη υπάρχοντα συστήματα τεχνικών”.

Το μαχητικό άθλημα vale tudo (όλα επιτρέπονται) που είχε αναπτυχθεί στη Βραζιλία από το 1920 μεταδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την η οικογένεια Gracie το 1993, με την ίδρυση του Ultimate Fighting Championship (U.F.C.). Επαγγελματικοί αγώνες MMA είχαν επίσης πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία από το μαχητικό άθλημα Shooto αρχής γενομένης το 1989. Εν ευθέτω χρόνω το πιο επικίνδυνο vale tudo τροποποιήθηκε με την λήψη πρόσθετων κανόνων κι έγινε ασφαλέστερο οδηγώντας στη σημερινή διαδεδομένη και οργανωμένη μορφή του ΜΜΑ.

Αρχικά προωθήθηκε σαν διαγωνισμός μέσω του οποίου θα διακρινόταν η αποτελεσματικότερη πολεμική τέχνη σε περίπτωση αληθινής άοπλης μάχης ενός εναντίον ενός, οι αντίπαλοι αγωνίζονταν με ελάχιστους κανόνες. Αργότερα το στυλ των αθλητών εμπεριείχε πολλές πολεμικές τέχνες, την ίδια περίοδο οι διοργανωτές υιοθέτησαν κι άλλους κανόνες για να αυξήσουν την ασφάλεια και την κοινωνική αποδοχή του αθλήματος. Το όνομα Mixed Martial Arts επινοήθηκε από τον Rick Blume, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Battlecade, το 1995. Μετά από αυτές τις αλλαγές, το άθλημα έχει δει την αύξηση της εμπορικότητάς του με το σύστημα pay per view και της δημοτικότητάς του που πλέον ανταγωνίζεται την πυγμαχία και την επαγγελματική πάλη.

Στο σύλλογό μας, εξασκούμε με μεγάλη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια το μαχητικό άθλημα wushu sanda το οποίο έχει πολλά κοινά με τις μεικτές πολεμικές τέχνες, με μόνη διαφορά τη μη συνέχιση της μάχης στο έδαφος.
Πολλοί αθλητές του sanda έχουν κάνει τη μετάβαση στις mma ή αγωνίζονται συγχρόνως και στο sanda και στις mma με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Κάποιοι από αυτούς είναι ο βετεράνος Cung Le, οι εν ενεργεία Muslim Salikhov, Bazigit Ataev, Zabit Magomedsharipov και πολλοί ακόμα αθλητές.
Για όποιον λοιπόν θέλει να εξασκηθεί σε αυτό το μαχητικό άθλημα ξεχωριστά ή και παράλληλα με το wushu sanda, στο σύλλογό μας υπάρχει πλέον και τμήμα MMA.
Είμαστε μέλος της Ελληνικής ομοσπονδίας ΜΜΑ και επίσης μέλος της αγωνιστικής ομάδας Hellas top team του Δημήτρη Δημητρίου, πρωτεργάτη των ΜΜΑ στην Ελλάδα.